Tupakkatuotedirektiivi

EU:n tupakkatuotedirektiivin tarkoituksena on vähentää tupakkatuotteiden käyttöä kahdella prosentilla viiden vuoden kuluessa.

Euroopan unionin uusittu tupakkatuotedirektiivi hyväksyttiin 29. huhtikuuta 2014. Jäsenvaltioiden tuli sisällyttää säädökset kansalliseen lainsäädäntöön kahden vuoden sisällä, viimeistään 20.5.2016. 

Tupakkatuotedirektiivi hyväksyttiin suurella äänten enemmistöllä: 514 euroedustajaa äänesti puolesta ja 66 vastaan. Yhteensä 58 äänesti tyhjää.

Tupakkateollisuus lobbasi voimakkaasti direktiivin koko käsittelyprosessin ajan. Tupakkayhtiöt vastustivat niin tupakkatuotteisiin lisättävien makuaineiden kieltoa kuin terveysvaroitusten koon suurentamistakin. 

Pakkaukset uusiksi

Direktiivin näkyvimmät muutokset koskevat tupakkatuotteiden pakkauksia: Savukepakkauksiin tulee pakolliset teksti- ja kuvavaroitukset, jotka peittävät pakkauksen etu- ja takaosasta 65 prosenttia.

Tunnusomaisten makuaineiden lisääminen tupakkatuotteisiin kielletään.  Myös mentolin käyttö tupakatuotteissa kielletään, mutta kiellolle on annettu siirtymäaika vuoden 2020 toukokuuhun saakka.

Myös sähkötupakkapakkauksissa tulee olla varoitustekstit.
Sähkötupakka määritellään lääkkeeksi, jos sitämarkkinoidaan lopettamisen apuvälineenä. Muuten sitä pidetään tupakkatuotteena, jonka nikotiinipitoisuus ei saa nousta yli 20mg/ml. Täytettäviä patruunoita ei sallita.

Ruotsin erikoisasema nuuskan suhteen säilyy ennallaan ja nuuskaan saa jatkossa lisätä myös makuaineita. Myös vesipiipputupakassa saa käyttää makuaineita.

 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/40/EU

Tiesitkö että

Tupakkatuotedirektiivin tavoitteena on parantaa sisämarkkinoiden toimintaa, mutta varmistaa samalla kansanterveyden korkea taso. Direktiivejä ei voida antaa pelkästään kansanterveyden perusteella.

Lue lisää tupakkatuotedirektiivistä Euroopan komission sivuilta.

Lue lisää kuvallisista varoituksista tupakkatuotteiden pakkauksissa.