Muut maat

Maailmanlaajuisesti hieman yli neljännes yli 15-vuotiaasta väestöstä tupakoi.

Maailmanlaajuisesti miehistä tupakoi 36 prosenttia, naisista kahdeksan prosenttia. Eniten tupakoivia miehiä on läntisen Tyynenmeren alueella, jossa WHO:n arvion mukaan miehistä tupakoi noin puolet. Naisten tupakointi oli yleisintä Euroopassa. 

Tehdasvalmisteiset savukkeet ovat maailmanlaajuisesti yleisimmin käytettyjä tupakkatuotteita, mutta monissa maissa myös bidin (puun lehteen kääritty tupakka) ja vesipiipun käyttö on yleistä. Savuttomia tupakkatuotteita on saatavissa suussa tai nenässä käytettäväksi.

Savuttomien tupakkatuotteiden käytön on havaittu olevan yleistä tietyissä Kaakkois-Aasian ja Afrikan maissa, vaihdellen Etelä-Afrikan 11 prosentin  ja Bangladeshin ja Mauritanian 28 prosentin välillä. 

Lähde: 
Tobacco use and second-hand smoke exposure. WHO 2013.

Tiesitkö että

Esimerkkejä maailmalta

Kirgisia
Kirgisiassa on periaatteessa hyvä tupakkalaki, mutta käytännössä lakia ei tunneta. Tupakkamainontaa esiintyy yleisesti. Esimerkiksi viidellä tyhjällä savukeaskilla saa kaupasta ilmaista puheaikaa matkapuhelimeen. Myös tupakkatuotteiden myynti lapsille on yleistä.

Kiina
Kiina on maailman suurin tupakan markkina-alue. Tupakkayhtiöt rahoittavat mm. peruskouluja, joiden ovella voi nähdä lauseita kuten "Nerous syntyy kovasta työstä. Tupakka auttaa sinua käyttämään lahjojasi."
Syksyllä 2014 valtion tupakkayhtiöt kaatoivat kaavaillun tupakan mainontakiellon (HS 5.9.2014)

Lue juttu Kiinan tupakkapolitiikasta (PRI.org, 12.12.2014)