Kansainvälinen tupakkasopimus

Maailman terveysjärjestön kansainvälinen tupakkasopimus on ollut tärkeä tuki savuttomuuden kehitykselle.

Vuonna 2003 hyväksytyn kansainvälisen tupakkasopimuksen (Framework Convention on Tobacco Control, FCTC) oli elokuuhun 2016 mennessä ratifioinut 180 maata. Sopimus tuli Suomea sitovaksi huhtikuussa 2005.

Eniten puitesopimuksesta hyötyvät maat, joilla on vähän omaa kansallista tupakkalainsäädäntöä. Suomen lainsäädännössä tupakkasopimuksen useimmat elementit ovat olleet jo noin kolmen vuosikymmenen ajan. Suomella olikin aktiivinen rooli neljä vuotta kestäneissä sopimusneuvotteluissa. 

Kuvavaroituksia sadassa  maassa

Eri sopimusartiklojen toimeenpano vaihtelee maittain. EU-maissa kuvalliset terveysvaroitukset tulivat pakollisiksi tupakkatuotedirektiivin myötä keväällä 2016. Maailmanlaajuisesti kuvallisia terveysvaroituksia on sadalla alueella tai maassa.

Sopimuksen toimeenpanoa tukemaan perustettiin jo sopimusneuvotteluvaiheessa Framework Convention Alliance (FCA). Tällä hetkellä yhteistyöelimessä on mukana 500 järjestöä yli sadasta eri maasta. Suomesta mukana ovat Suomen ASH ja Suomen Syöpäyhdistys.

FCA välittää tietoa sopimuksen toimeenpanosta, seuraa aktiivisesti sopimuksen toteutusta eri maissa, edistää FCTC:n tavoitteiden huomioon ottamista kansainvälisessä terveyspolitiikassa ja tukee kehittyviä maita tupakkapolitiikan kehittämisessä.

FCA on saanut rahallista tukea toimintaansa mm. sydän-, keuhko- ja syöpäjärjestöiltä sekä Bloombergin hyväntekeväisyysjärjestöltä.

Lähteet:

www.who.int/tobacco
FCTC:n sivut

Laitonta kauppaa vastaan

Kahden vuoden välein kokoontuva sopimusosapuolikokous (The Conference of the Parties, COP) voi hyväksyä kansainväliseen tupakkasopimukseen lisäpöytäkirjoja (protokolla), toimeenpano-ohjeita, liitteitä ja muutoksia. 

Lisäpöytäkirja täydentää puitesopimusta ja on oikeudellisesti sitova, itsenäinen valtiosopimus, jonka hyväksyminen edellyttää erillistä kansallista vahvistamista.

Tähän mennessä ainoa lisäpöytäkirja on vuonna 2012 hyväksytty tupakkatuotteiden laitonta kauppaa koskeva lisäpöytäkirja. Se tulee voimaan  kolme kuukautta sen jälkeen, kun 40 maata on vahvistanut sen.

Suomi allekirjoitti lisäpöytäkirjan syyskuussa 2013. Lisäpöytäkirjan oli allekirjoittanut 53 maata ja EU. EU ratifioi protokollan kesällä 2016. Elokuuhun 2016 mennessä 18 maata on vahvistanut sen.