Ympäristön tupakansavu

Ympäristön tupakansavusta aiheutuvat terveysriskit ovat samoja kuin tupakoitsijoilla. Silti ympäristön tupakansavun terveysvaikutuksiin on alettu kiinnittää huomiota vasta viime vuosikymmeninä.

Ympäristön tupakansavun aivioidaan aiheuttavan Suomessa vuosittain 10–30 keuhkosyöpää sekä 50–300 sydän- ja verisuonisairauksista johtuvaa kuolemaa. Sydän- ja verisuonitautien suurempi määrä johtuu siitä, että nyt havaitut taudit ovat seurausta ennen tupakointirajoituksia vallinneesta nykyistä suuremmasta altistuksesta. 

Ympäristön tupakansavu aiheuttaa hengitysteiden tulehdusmuutoksia, jotka voivat johtaa hengitystieoireisiin ja astmaan. Sen on myös todettu lisäävän aikuisten astman vaikeusastetta. Ympäristön tupakansavu lisää aikuisilla keuhkoahtaumataudin (COPD) riskiä.

Haitallista lapsille

Naisen altistuminen ympäristön tupakansavulle raskauden aikana hidastaa sikiön kasvua ja pienentää siten lapsen syntymäpainoa. Voimakas altistuminen voi lisätä keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen vaaraa, joskin tieteellinen näyttö on tältä osin puutteellista. Viitteitä on saatu myös siitä, että lapsen altistuminen ympäristön tupakansavulle syntymän jälkeen on kätkytkuoleman riskitekijä. 

Lapsille ympäristön tupakansavu aiheuttaa kroonisia hengitystieoireita, lisää astman puhkeamisen riskiä ja sairastuvuutta hengitystieinfektioihin sekä hidastaa keuhkotoiminnan kehitystä. Ympäristön tupakansavu myös vaikeuttaa astmaa sairastavien lasten oireita. 

Elokuussa 2016 voimaan tulleessa tupakkalaissa kielletään tupakointi  yksityisautossa, kun kyydissä on alle 15-vuotiaita. Kielto ei koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa esimerkiksi matkailuautossa.

Lisätietoja autotupakoinnin kiellosta: 
Tupakkalaki
Kansanterveysjärjestöt: Lasten etu edellyttää autotupakoinnin kieltoa (kannanotto 31.3.2016)
Autotupakoinnin kieltoa koskeva hallituksen lisäys (luonnos 21.3.2016)

Tiesitkö että

Jatkuva altistuminen tupakansavulle lisää

  • sydäninfarktiriskiä noin 20 prosenttia

  • aivoinfarktin riskiä 50 prosenttia

  • äkillisen sepelvaltimotauti-kuoleman riskiä 25–35 prosenttia.