Vesipiippu

Vesipiippu on tupakointiväline, jonka avulla poltetaan joko tupakkatuotteita tai tupakan vastiketta.

Vesipiipun käyttö on alkujaan lähtöisin Lähi-idän ja Aasian alueilta sekä itäiseltä Välimereltä. Sitä mukaa kuin tupakointikiellot ovat lisääntyneet, vesipiipun suosio on kasvanut monissa länsimaissa, erityisesti Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa, mutta myös Manner-Euroopassa ja Suomessa.

Perinteisistä vesipiippumalleista on kehitetty erilaisia versioita, kuten sähköinen pieni e-shisha. Vesipiipun käyttö näyttäisi olevan erityisesti nuorten suosiossa: Vuonna 2015 suomalaisista 18-vuotiaista 23 prosenttia oli kokeillut vesipiippua ainakin kerran. EU-maiden yli 15-vuotiaasta väestöstä keskimäärin 16 prosenttia on kokeillut vesipiippua. Satunnaisia käyttäjiä oli noin 15 prosenttia. Päivittäinen käyttö on silti yhä harvinaista.

Yhtä vaarallista kuin savukkeet

Yleisesti uskotaan, että vesipiipun polttaminen on vähemmän haitallista ja vähemmän riippuvuutta aiheuttavaa kuin tupakointi. Tähän mennessä tehdyt tutkimukset eivät tue tätä uskomusta.

Tutkimusten mukaan vesipiipun poltto vaikuttaa kauhkoihin ja hengitykseen yhtä paljon kuin tavallinen tupakointi. Vesipiipun käytössä merkittävä terveydelle haitallinen tekijä on hiili. Sen palaessa syntyy häkää ja syöpävaarallisia aineita riippumatta siitä, millaista seosta piipussa käytetään. Siksi esimerkiksi erilaisten yrttiseosten polttaminen on terveydelle yhtä vaarallista kuin tupakankin.

Vesipiipun polton on todettu olevan yhteydessä muun muassa

  • keuhkosyöpään
  • hengityssairauksiin
  • alhaiseen syntymäpainoon
  • hammassairauksiin.

Uusimpien tutkimustulosten mukaan vesipiippu aiheuttaa myös keuhkoahtaumatautia. Vesipiipun polttelusta leviää myös ympäristöön myrkyllistä savua. Vesipiipun terveysvaikutuksista, riippuvuuden kehittymisestä ja käytön lopettamisen tuesta tarvitaan lisää tutkimusta.

Kielletty alle 18-vuotiailta

Tupakkalaissa vesipiipuissa käytettävät yrttiseokset luokitellaan tupakan vastikkeiksi. Laissa kielletään myös tupakan vastikkeiden myynti alle 18-vuotiaille ja näiden tuotteiden markkinointi on kiellettyä.

Jos vesipiipussa poltetaan tupakkaa sisältävää seosta, sitä koskevat muun muassa samat tupakointikiellot ja -rajoitukset kuin ns. perinteisiäkin savukkeita. Esimerkiksi vesipiipun käyttö on kielletty tiloissa, joissa tupakointikin on kielletty.

Sen sijaan tupakkatuotteiden tunnusomaisten makujen ja tuoksujen kielto ei koske vesipiippua. Tupakkaseokseen lisätään usein mm. hedelmänmakua, yrttejä ja kukkia.

Lähteet:

Attitudes of Europeans towards tobacco. Special Eurobarometer 385/ Wave 77.1. European Comission,  2012
Tobacco. Special Eurobarometer 332/ Wave 72.3. European Comission, 2010
She J, Yang P, Wang Y ym. Chinese waterpipe smoking and the risk of chronic obstructive pulmonary disease. Chest 2014. 
Suomen Lääkärilehti 12/2014. Lääketieteen maailmasta. Vesipiipusta suurempi keuhkoahtauman riski kuin tupakasta. 
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Vesipiippu-kokonaisuus
Tupakkalaki

Perusasiat lyhyesti oppaasta

Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijaryhmän kokoamassa oppaassa kerrotaan perusasioita vesipiipusta, sen käytön historiasta ja terveysvaikutuksista. Julkaisussa on myös esitetty, millaista tutkimusta ja mitä toimia tarvittaisiin, jotta voitaisiin vastata yleistyvän käytön haasteisiin ja ehkäistä nuorten kokeiluja.

Lisätietoja WHO:n sivuilla.

Lisää tietoa vesipiipusta:
Vesipiippu-esite. Suomen ASH ry, 2016.