Pakkausmerkinnät

Tupakkalain uudistus tuo kuvavaroitukselliset tupakkapakkaukset.

Tupakkalain mukaan tupakkatuotteita, sähkösavukkeita, täyttösäiliöitä ja poltettavaksi tarkoitettuja kasviperäisiä tuotteita sekä nikotiininesteitä ja höyrystettäväksi tarkoitettuja nikotiinittomia nesteitä saa myydä ainoastaan lain mukaisissa vähittäismyyntipakkauksissa.

Tupakkapakkauksissa on oltava (32§)

  • suomen- ja ruotsinkieliset varoitustekstit
  • kuvalliset varoitukset tupakkatuotteiden aiheuttamista terveyshaitoista
  • tupakansavun haitallisuutta koskeva tiedotusviesti sekä
  • tupakoinnin lopettamista koskevia tietoja ja 
  • vähittäismyyntipakkauksen jäljittämistä varten tarkoitettu yksilöllinen tunniste sekä väärinkäytöltä suojaava turvaominaisuus.

Yhdistetyt kuva- ja tekstivaroitukset valitaan EU:n komission yhdistettyjen kuvavaroitusten kuva-arkistosta.

Tupakkatuotteen vähittäismyyntipakkauksen vähimmäiskoko (34§) on 20 savuketta, 30 grammaa kääre- tai piipputupakkaa tai 10 pikkusikaria. Savukkeiden vähittäismyyntipakkauksen on oltava muodoltaan suorakulmainen särmiö (35§).

Tupakkatuotteiden tai niiden vähittäismyyntipakkausten merkinnät eivät saa esimerkiksi edistää tuotteen myyntiä antamalla väärää vaikutelmaa tuotteen ominaisuuksista, terveysvaikutuksista, riskeistä tai päästöistä, sisältää mitään tietoja tuotteen sisältämästä nikotiinista, tervasta tai hiilimonoksidista tai antaa ymmärtää, että tuote on vähemmän haitallinen kuin muut tuotteet tai että sillä on elinvoimaa ja energiaa lisääviä ominaisuuksia (33§).

Lähde:
Tupakkalaki

Direktiivi muuttaa pakkauksia

Toukokuussa 2014 hyväksytty EU:n  tupakkatuotedirektiivi tuli  Suomessa voimaan 15.8.2016.

Direktiivin myötä savukepakkauksiin tulee pakolliset teksti- ja kuvavaroitukset, jotka peittävät askin etu- ja takaosasta 65 prosenttia.

Poltettavaksi tarkoitettuja tupakkatuotteita saa kuitenkin myydä vanhanmallisissa vähittäismyyntipakkauksissa 20.5.2017 asti, jos tuotteet on valmistettu tai luovutettu vapaaseen liikkuvuuteen viimeistään 19.5.2016.

Lisätietoja tupakkatuotedirektiivistä