TobBlog

Blogi tupakasta, savuttomuudesta ja päihteistä.

KirjoittajaOtto Ruokolainen Kirsimarja Raitasalo


Kirsimarja Raitasalo työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) erikoistutkijana nuorten päihteiden käyttöön liittyvien kysymysten parissa. Otto Ruokolainen on tupakka-asioiden asiantuntija THL:ssä.

2

Pojat tyttöjä kokeilunhaluisempia nikotiinituotteiden käyttäjiä

14.6.2017 Otto Ruokolainen Kirsimarja Raitasalo

KirsiMarja_Otto.jpg

Nuorten nikotiinituotteiden käyttö hajaantuu eri tuotteiden kesken. Erityisesti pojat kokeilevat mielellään nuuskaa ja sähkösavukkeita, kirjoittavat Kirsimarja Raitasalo ja Otto Ruokolainen.

Tupakan rinnalle uudeksi huolenaiheeksi ovat viime vuosina nousseet muut nikotiinituotteet. Nuuskan kokeilu on yleistynyt 15–16-vuotiailla, erityisesti pojilla, ja sähkösavukkeita kokeillaan yhtä usein kuin savukkeita. Savukkeet eivät siis ole enää nuorille ainoa nikotiininlähde, vaan nikotiinituotteiden käyttö näyttää hajaantuvan ja pirstaloituvan eri tuotteiden käyttöön. Tutkimukset Suomesta ja ulkomailta tukevat tätä havaintoa.

Tuore tutkimuksemme valottaa nikotiinituotteiden kokeilun sukupuolittaisia eroja. Havaitsimme, että pojat kokeilevat tuotteita keskimäärin tyttöjä nuorempina. Tytöillä on suurempi todennäköisyys kokeilla savukkeita, kun taas pojilla nuuskan ja sähkösavukkeiden kokeilu on todennäköisempää.

Sukupuolieroja näyttää olevan siis jo tuotteiden kokeilussa. Tässä mielessä tytöt näyttävät poikia konservatiivisemmilta. Pojat hakevat hanakammin savukkeille vaihtoehtoisia nikotiinilähteitä tai käyttävät useampia tuotteita rinnakkain.

Eri tuotteiden rinnakkaiskäyttöä tukee eniten se, että saatavilla on monenlaisia tuotteita. Suomessa näitä ovat pääasiassa savukkeet, nuuska ja sähkösavukkeet. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tuotteiden kirjo näyttää olevan vielä laajempi.

Myös eri tuotteiden asema yhteiskunnassa vaikuttaa rinnakkaiskäyttöön. Käyttörajoitukset ja muu lainsäädäntö vaikuttavat senhetkisen tuotteen valintaan. Esimerkiksi savukkeiden polttaminen sisällä ei ole yhtä helppoa kuin nuuskan käyttö. Myös kulttuuriset tekijät vaikuttavat käyttöön: nikotiinituotteiden esilläolo arkipäivässä ja tuotteiden markkinointi esimerkiksi internetissä ohjaavat kulutusta tiettyyn suuntaan.

Ehkäisevässä työssä tulee aiempaa enemmän huomioida uudet nikotiinituotteet, niiden käyttötavat ja käyttäjäryhmät.

Yksi rinnakkaiskäyttöä ylläpitävä tekijä on myös nikotiiniriippuvuus. Nikotiiniriippuvuutta on mahdollista ylläpitää, jos yhteiskunnan rakenteet sen suovat. Toisin sanoen osa nuorista on nikotiiniriippuvaisia, koska nikotiinia on yhteiskunnassa saatavilla. Mikäli nikotiiniriippuvuutta ei esiintyisi, ei esiintyisi nikotiinituotteiden rinnakkaiskäyttöäkään.

Ehkäisevässä työssä tulee huomioida aiempaa enemmän uudet nikotiinituotteet, niiden käyttötavat ja käyttäjäryhmät. Nämä tiedot auttavat sekä ehkäisemään nikotiinituotteiden käyttöä että kohdentamaan korjaavaa työtä. Nuorten pirstaloituva nikotiinin käyttö vaatii huomiota niin tutkimuksellisesti kuin lainsäädännöllisestikin, jotta käytön ehkäisy olisi mahdollisimman tehokasta.

Otto Ruokolaisen ja Kirsimarja Raitasalon tutkimus Tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden kokeilun aloitusikä ja taustatekijät peruskoulun yhdeksäsluokkalaisilla julkaistaan 16.6.2017 ilmestyvässä Yhteiskuntapolitiikka-lehden numerossa 3/2017.

Nuorilla nikotiinituotteiden rinnakkaiskäyttö yleistyy (Suomen ASH:n tiedote 14.6.2017)

Avainsanat:nuoret, nikotiini, tupakka, nuuska, sähkösavukkeet

Kommentit

Petrimankommentoi
15.6.2017 00:51 
Onko esim. Iso-Britanniassa yleistä nikotiinikorvaustuotteiden käyttöä nuorison keskuudessa tutkittu Suomessa? Näitä tuotteitahan markkinoidaan näkyvästi mediassa (jopa animaatiohahmoilla, suunnattu aikuisille?), ne ovat näkyvästi esillä (arkipäiväisellä kauppareissulla) markettien karkkihyllyjen vieressä ja ne maistuvat raikkaille ja makeille hedelmille? Taitavat olla ainoat nikotiinituotteet, joille ei ole asetettu laissa ostoikärajaa? Tuotteethan vähintäänkin ylläpitävät nikotiiniriippuvuutta, mikäli eivät myös aiheuta sitä...
tamminenkommentoi
14.6.2017 13:33 
Savukkeille vaihtoehtoisia matalariskisiä nikotiinituotteita käyttävät vain tupakoinnista kiinnostuneet. Kyse siis savun korvaamisesta savuttomilla tuotteilla. Miten tämä voidaan hahmottaa huolenaiheeksi? Ruotsissa ilmiö on johtanut päivittäisen tupakoinnin vähentymiseen n. 5 %:iin. Nuuska on tullut savukkeiden tilalle. Kehitys ei huolestuta ruotsalaisia, päinvastoin. Miksi sen pitäisi huolestuttaa meitä suomalaisia?
Nikotiiniriippuvuuden syntymisestä ilman tupakkaa (MAOi myötävaikuttavana tekijänä) ei ole tähän päivään mennessä kertynyt minkäänlaista näyttöä. Tästä huolimatta puhutaan voimakkaasta nikotiinin riippuvuutta aiheuttavasta potentiaalista ikään kuin kiveen kirjoitettuna faktana. Miksi? Tieteellä ei näytä olevan sijaa tässä aiheessa.
Nikotiininkäytön hahmottaminen ongelmana erikoista sikälikin, ettei sillä ole juuri minkäänlaisia haittavaikuksia. Asiantuntijat rinnastavat ne usein kahvin vaikutuksiin, jotka ovat vähäisiä (akuutti sykkeen nousu jne.). Vakavia sairauksia nikotiinin ei ole todettu aiheuttavan, vaikka se on ollut yksi tutkituimmista kemikaaleista jo vuosikymmeniä.

Kommentoi

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua eli ne eivät päivity reaaliaikaisesti.
Käsittelemme kommentteja arkisin, pääasiassa toimistoaikaan.
Emme julkaise herjaavia, asiattomia tai blogitekstiin liittymättömiä kommentteja.
Kommentti ja nimi ovat pakollisia kenttiä