TobBlog

Blogi tupakasta, savuttomuudesta ja päihteistä.

KirjoittajaTuomas Tenkanen

Tuomas Tenkanen

Tuomas Tenkanen on ehkäisevän päihdetyön asiantuntija, joka on työskennellyt kunnassa, valtiolla ja nyt EHYT ry:ssä. Taustaltaan hän on teologi ja väitöskirjatutkija hallintotieteissä. Hän soittaa sähkökitaraa - ei kovin hyvin mutta lujaa, ja on joskus ollut maailman viidenneksi paras suomalainen säilämiekkailija.

2

Bye bye holhous, meistä tulee eurooppalaisia!

18.4.2017 Tuomas Tenkanen

wine_glasses_pixabay.jpg

Hallituksen on päätettävä, vaikuttavatko alkoholilakiin annetut lausunnot lain sisältöön, vai oliko kyse vain näennäisvaikuttamisesta, toteaa Tuomas Tenkanen.

Eduskunnassa kytee viinakapina. Mitä ihmettä, mistä tässä oikein on kysymys? No, alkoholilaista tietenkin. Maaliskuussa julkaistiin lausuntoyhteenveto uudistettavasta alkoholilaista. Useat lausunnon antajat totesivat, että lakiehdotuksessa on lukuisia kansanterveyden kannalta ongelmallisia kohtia. Ongelmat voidaan tiivistää yhteen virkkeeseen: kaupan hyllyt täyteen vahvempia oluita ja limuviinoja, niin Suomi lähtee nousuun. Kyseessä on eräänlainen CC-PP-peli, jossa voitot virtaavat yksityisille haittojen jäädessä yhteisöjen maksettavaksi.

Joukko kansanedustajia halusi, että lausuntojen sato oikeasti huomioidaan ja ainakin pahimmat valuviat lakiehdotuksesta korjataan. Tämän jälkeen kuitenkin muutama hallituspuolueen kansanedustaja kiirehti lausumaan, että alkoholilaki etenee, koska asia on sovittu! Sitä paitsi uusi laki vapauttaa meidät kertaheitolla holhousyhteiskunnan kahlehtivasta otteesta ja tekee meistä vihdoinkin eurooppalaisia. Tämä herättää monia kysymyksiä: Miksi lausuntoja pyydetään, jos mitään ei ole tarkoitus muuttaa? Mikä on se holhousyhteiskunta, jonka kuristusotteesta meidän tulee vapautua? Mikä on se eurooppalainen juomakulttuuri, jota kohden nyt pääsemme kirmaamaan?

Holhousyhteiskunta on kummallinen hokema, jota ei yhtään avata. Käyttääpä siitä eräs kansanedustaja ilmaisua ”yksi Euroopan tiukin sääntely-ympäristö”. On hyvä muistaa, että tulevaisuuden suurkuluttajat tulevat tämän päivän kohtuukäyttäjistä. Tuon virtauksen patoaminen ei ole holhoamista, vaan vastuullisuutta.

Ei ole olemassa mitään yhtenäistä eurooppalaista alkoholikulttuuria, kuten ei myöskään haitatonta alkoholikulttuuria.

Ei ole olemassa mitään yhtenäistä eurooppalaista alkoholikulttuuria - perinteisiksi viinimaiksikin katsottujen maiden alkoholikulttuurit poikkeavat toisistaan. Haitatonta alkoholikulttuuria ei ole missään. Eri maiden alkoholiprofiileihin voi tutustua Maailman terveysjärjestön WHO:n sivuilla

WHO:n 194:stä jäsenvaltiosta 180 käyttää erilaisia alkoholipoliittisia keinoja haittojen rajoittamiseksi. Siis haittojen rajoittamiseksi, ei holhotakseen. Suomi käyttää tutkitusti tehokkaita keinoja, ja meitä pidetään maailmalla esikuvina niin kansainvälisessä tiedeyhteisössä kuin vastuullisten päättäjien joukossakin.

Sovituista asioista kiinni pitäminen on erikoinen ajatus, jos se kehystetään vaateella lakiehdotusten vaikutusten arvioinnista ja tietoon perustuvasta päätöksenteosta. Lausuntokierros on osa hyvän hallintotavan mukaista valmisteluprosessia ja demokraattista päätöksentekoa. Päättäjien olettaisi seisovan näiden vaateiden takana. Jos ehdotus on korjattavissa paremmaksi, se tehdään. Jos se on niin kehno, ettei se ole korjattavissa, se perutaan kuten veneille ja moottoripyörille kaavailtu vero.

Lakiehdotuksessa on paljon hyviä kohtia kuten yrittäjien hallinnollisen taakan keventäminen. Kun pidetään kansanterveys keskiössä ja ehdotuksesta pudotetaan pois sitä vaarantavat seikat, saamme maahamme hyvän ja modernin lain, joka ensimmäistä kertaa ei lisää haittoja, kuten aiemmat lainmuutokset.

Kuvat: Ehyt ry ja Pixabay

Avainsanat:alkoholilaki, alkoholi, alkoholipolitiikka, holhousvaltio

Kommentit

Jussi Mäkipeltokommentoi
18.4.2017 12:46 
Kohta sata vuotta Euroopan ankarinta, eli sitä parasta, alkoholipolitiikka ja missä tulokset? Täällä kärsitään alkoholismista ja alkoholin haitoista niinkuin muuallakin. Kuinka on mahdollista että meidän alkoholipolitiikka on samanaikaisesti parasta mahdollista että alkoholiongelma on jatkuvasti akuutti ja holhousta on aina lisättävä ongelman korjaamiseksi? Pahinta on että tätä kelvotonta politiikka lobbaavat päivästä toiseen ne joiden elanto riippuu sen jatkumisesta. Rahat kerätään veronmaksajilta. Omaa etua yhteisen hyvän kustannuksella.
Jaakko Tuominenkommentoi
18.4.2017 10:38 
"Ongelmat voidaan tiivistää yhteen virkkeeseen: kaupan hyllyt täyteen vahvempia oluita ja limuviinoja, niin Suomi lähtee nousuun."
Juuei. Kyseessä on erittäin marginaalinen 0,8 prosenttiyksikön muutos ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien maksimivahvuuteen - ja ruokakaupoissa ON JO myytävänä mitä erilaisimpia limun makuisia alkoholijuomia.
"Suomi käyttää tutkitusti tehokkaita keinoja, ja meitä pidetään maailmalla esikuvina niin kansainvälisessä tiedeyhteisössä kuin vastuullisten päättäjien joukossakin."
97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse lainkaan valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Kommentoi

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua eli ne eivät päivity reaaliaikaisesti.
Käsittelemme kommentteja arkisin, pääasiassa toimistoaikaan.
Emme julkaise herjaavia, asiattomia tai blogitekstiin liittymättömiä kommentteja.
Kommentti ja nimi ovat pakollisia kenttiä