fbpx

Vanhempien juomisesta saa puhua

Melkein joka neljäs suomalainen nuori kokee huolta ja erilaisia haittoja vanhempien tai muiden läheisten aikuisten alkoholinkäytöstä. Usein toistuvia haittoja kokee noin joka viideskymmenes nuori. Läheisten aikuisten juominen saa lapset ja nuoret kokemaan häpeää, pelkoa ja vihaa. Perheen ongelmat heikentävät myös nuorten itsetuntoa ja luottamusta tulevaisuuteen.

Yleisimpiä juomisesta aiheutuneita haittoja ovat kodin riitaisuus ja nimittely, arjen rutiinien puute, rauhattomat yöt sekä henkinen painostaminen kuten aikuisten mykkäkoulu tai eristäytyminen. Lapsiin kohdistunut tai aikuisten keskinäinen kovakouraisuus on tuttua puolelle haittoja kokeneista (lähde: Lasinen lapsuus 2016).

Vanhempien juomisen haitoilta lapsia ja nuoria suojaavat monet, erilaiset tekijät. Merkittävin näistä ovat lapsen elämään kuuluvat luotettavat aikuiset; useiden tutkimusten mukaan yksikin turvallinen aikuinen voi auttaa lasta selviytymään vaikeista kasvuoloista. Perheen ei-juova jäsen voi olla lapsen turva, mutta arvokkaita aikuisia on myös kodin ulkopuolella.

Vanhempien juomisesta ja sen vaikutuksista lapsiin on myös tärkeää puhua ääneen. Aihe on hyvä ottaa esille kaikkien nuorten kanssa, ketään leimaamatta. Vaikenemiseen ja salailuun tottunut nuori saattaa luulla, että alkoholi on ongelma vain hänen kodissaan. Jos kodin tilanteesta ei uskalla kertoa kenellekään eikä levottomaan kotiin uskalla kutsua kavereita, nuori voi jäädä todella yksin.

Nuori voi löytää turvapaikan ja luotettavan kuuntelijan myös netistä. A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan ylläpitämä Varjomaailma-palvelu kuulee ja tukee nuoria, joiden kotona aikuisten juominen aiheuttaa ongelmia. Anonyymeihin nettiryhmiin ja neuvontapalveluun ovat tervetulleita kaikki, joita läheisen aikuisen juominen vaivaa. Ryhmissä tarjotaan niin ammattitaitoisten ohjaajien apua kuin samankaltaisessa tilanteessä elävien nuorten vertaistukea.

Aiheen arkaluontoisuuden ja opitun häpeän vuoksi kodin tilanteesta kertominen on monille helpompaa nimimerkin takaa.

Aiheen arkaluontoisuuden ja opitun häpeän vuoksi kodin tilanteesta kertominen on monille helpompaa nimimerkin takaa. Nettipalveluun saa kirjoittaa juuri silloin, kun itsellä on sopiva olo ja hetki. Varjomaailma tavoittaa paljon myös pienillä paikkakunnilla asuvia nuoria, joiden voi olla hankala löytää tukea läheltä. Varjomaailma onkin monelle nuorelle ensimmäinen paikka, jossa kodin asioista puhutaan jonkun ulkopuolisen kanssa.

Varjomaailmassa nuoria tuetaan tunnistamaan turvallisia aikuisia omasta lähipiiristä ja rohkaistaan kertomaan kodin tilanteesta heille. Luotettava aikuinen voi löytyä hyvinkin läheltä; hän voi olla vaikkapa sukulainen, naapuri, koulun aikuinen, urheilujoukkueen valmentaja tai tarvittaessa ammattilainen. Kuka tahansa voi tarjota tutulle nuorelle turvaa, tukea ja hengähdystauon kodin kaaoksesta.

Kosteissa kodeissa eläville ja lasisen lapsuuden kokeneille Varjomaailman viesti on Et ole yksin – eikä tarvitsekaan olla. Valitettavan moni muu nuori elää vastaavassa tilanteessa, mutta kodin murheet eivät kuulu yksin lasten ja nuorten kannettavaksi. Vanhempien juominen ei myöskään koskaan ole lapsen syy, eikä hän voi saada sitä loppumaan. Tärkeintä on, että lasten ja nuorten arki on vanhempien juomisesta huolimatta turvallista ja mahdollisimman hyvää.

Sen takaamisessa voi auttaa kuka tahansa aikuinen, niin työssään kuin pihapiirissä. Pitkälle pääsee jo huomioimalla lapset ja nuoret, joita elämässään kohtaa. Perheen salaisuudet eivät välttämättä näy päälle, mutta moni niitä salaa kantaa.

Juuri käynnistynyt Raittiuden Ystävien Anna lapselle raitis joulu -kampanja muistuttaa, että aikuisten tulisi huomioida lasten hyvinvointi ja asettaa se tärkeimmälle sijalle myös juhlittaessa.

Kuva: Mikko Toivonen / Mildlife 

Riikka Kaukinen

Riikka Kaukinen on järjestömaailman aktiivi ja pätkätyöläinen, joka työskentelee tällä hetkellä kehittämissuunnittelijana A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -tiimissä. Hän uskoo, että nelivuotiailla on totuus ja nuorissa niin nykyisyys kuin tulevaisuus.