fbpx

Väestön ja päättäjien vähättelemä syöpävaara

Joskus raha menee terveyden edelle. Voisiko kuvitella, että kun asbestin syöpävaarallisuus ilmeni, valtiovalta olisi kohauttanut olkapäitään ja sanonut, että työpaikat ovat tärkeämpiä ja asbestiteollisuus tärkeä kansantalouden kannalta.

Kun väki syynää lisäaineita elintarvikkeista ja vie vanhoja rikkaruohomyrkkyjä tuhottavaksi, yksi aine on ja pysyy kotikaapeissa, ravintoloissa, ja sisäänvetotuotteena lähiöiden marketeissa. Kyse on tietenkin alkoholista.

Viime vuosien tutkimuksissa yhteys alkoholin ja syövän välillä on vahvistunut. Syöpäyhdistykset ympäri maapallon ovat alkaneet yhä voimallisemmin levittää sanomaa: vähentämällä alkoholin kulutusta vähennät syöpävaaraasi.

Alkoholin syöpävaarallisuus on kirjattu äskettäin uudistettuun eurooppalaiseen syöpäohjeistukseen, jossa on 12 tapaa vähentää omaa syöpävaaraa. Ohje kuuluu: Jos käytät alkoholijuomia, vähennä kulutustasi. Syövän ehkäisyn kannalta olisi parasta, jos et joisi lainkaan alkoholia. Ohjeistuksen ovat laatineet yhdessä Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos, Maailman terveysjärjestö ja Euroopan Unioni. Tieteellinen näyttö alkoholin syöpävaaroista on mittava.

Suomessa alkoholin arvioidaan aiheuttavan vuosittain noin 1200 syöpää.  Runsaalla alkoholin käytöllä on vahvin yhteys suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven ja maksan syöpien suurentuneeseen vaaraan. Neljä päivittäistä alkoholiannosta (50 grammaa etanolia) kasvattavat esimerkiksi suun ja nielun syövän vaaran noin kaksinkertaiseksi. Naisten rintasyöpä ja suolistosyöpä ovat myös yhteydessä runsaaseen alkoholin käyttöön.

Alkoholijuomissa ei ole eroja: kokonaiskulutus on se, joka altistaa syövälle. Mitä enemmän juo, sitä korkeampi riski. Syöpävaaran näkökulmasta juomistavallakaan ei ole eroa: sekä hiljainen tissuttelu että raju kertajuominen ovat osa kokonaiskulutusta.

Eduskunnan viinapuolue kietoo alkoholin myrkyn vapauden ihanaan pilveen.

Pitää siis vain vähentää. Vaikka alkoholitutkijat toistavat vuodesta toiseen, että alkoholin kokonaiskulutusta lisäävät halpa hinta ja helppo saatavuus, sillä ei näytä olevan vaikutusta. Eurooppa on alkoholisyöpien musta maanosa. Monissa maissa esimerkiksi islam uskontona suojaa alkoholin myrkyllisyydeltä.

Suomessa alkoholilain uudistus on viime vuodet ollut ikävää seurattavaa. Eduskunnan viinapuolue on äänekkäin. Se kietoo alkoholin myrkyn vapauden ihanaan pilveen ja huolehtii elinkeinojen ja työpaikkojen puolesta. Viinapuolue söpöilee sanoilla pien- ja kulttuuri. On siis pienpanimoita ja olutkulttuuria, ei päihteiden sekakäyttäjiä, jotka hakevat aamuoluensa kotikaupan alehyllystä.

Hälyttävin tutkimustieto tulee Britanniasta. Siellä Cancer Research UK tutki väestön tietoisuutta syöpäriskistä. Vain yksi kymmenestä osasi yhdistää runsaan alkoholin kulutuksen syöpään. Miehistä 11 prosenttia ja naisista 15 prosenttia tiesi päivittäisen alkoholinkulutuksen riskirajat. Vastuu alkoholihaitoista on yksilöllä. Tätä mieltä oli kahdeksan kymmenestä vastaajasta. Tosin seitsemän kymmenestä nimesi vastuullisiksi myös alkoholiteollisuuden ja maan hallituksen.

Mitenkähän on Suomessa? Jos ajatellaan, että päättäjät ovat keskimäärin koulutetumpia kuin väestö, luulisi alkoholin syöpävaaran olevan tiedossa. Vaan ei ole, muutenhan hallitus yrittäisi vähentää alkoholin kulutusta eikä lisätä sitä.

Kuva: Pixabay

Satu Lipponen

Satu Lipponen on Suomen Syöpäyhdistyksen strategian ja ennakoinnin johtaja. Hän on kirjoittanut paljon syöpäriskeistä, terveysviestinnästä ja tieteestä.