fbpx

Uuden tupakkalain vaikutukset itärajalla – ojasta allikkoon vai sittenkin parempaan?

Suomen ja Venäjän raja, ja erityisesti Karjalan raja muodostaa syvän elintaso- ja terveyskuilun. Vielä runsas 20 vuotta sitten tämän kuilun sanottiin olevan suurempi kuin missään muualla kahden maan välillä. Nyt tilanne on hieman muuttunut. Yli 20 vuotta Karjalan tasavallan kanssa jatkuneen yhteistyömme aikana olemme voineet todeta terveysasioiden menneen Venäjällä monella tavalla eteenpäin; tautien ehkäisyyn ja terveyden edistämiseenkin satsataan. Myönteinen kehitys on havaittavissa Karjalassakin.

Perustelluista syistä Venäjällä satsataan ennaltaehkäisevään ja terveitä elintapoja edistävään toimintaan. Tämä näkyy lainsäädännössä sekä federaation ohjeistuksena ja seurantana tasavaltojen alueilla. Ison laivan ohjausliikkeet ovat joskus nopeita, mutta käytännössä suunnan muutos ottaa kuitenkin aikansa. Teoria (= lait ja määräykset) ja käytäntö eivät aina vastaa toisiaan.

Runsaan parin vuosikymmenen aikana rajanylitysten yhteydessä on ollut mahdollisuus omakohtaisestikin havainnoida tavaratarjontaa ja ihmisten ostokäyttäytymistä. Johtuen polttoaineiden, alkoholin ja tupakkatuotteiden suuresta hintaerosta Suomeen verrattuna, nämä ovat yksityishenkilöiden pääasialliset tuontituotteet.

Venäläinen tupakka ja nuuska sekä alkoholi näkyvät arkielämässä Pohjois-Karjalassa. Koulujen ympäristössä epävirallisilla tupakkapaikoilla sauhuteltavat tuotteet ovat valtaosaltaan naapurista tuotuja. Sama koskee nuuskaa. Laitonta välitystä ja tarjontaa ilmenee sekä viranomaisten kertomana että epävirallisissa keskusteluissa. Tuotteita on tarjolla paljon ja halvalla – ja haitat näkyvät!

Tuotteita on tarjolla paljon ja halvalla
– ja haitat näkyvät!

Tuoko uusi tupakkalaki kaivatun muutoksen? Todennäköinen 24 tunnin tuontisääntö tupakkatuotteille ja myöhemmin ehkä alkoholillekin muuttaa asioita. Muutoksen suunta ja kokonaisvaikutukset ovat kuitenkin epävarmoja.

Ainakin lyhyellä aikajänteellä tupakkatuotteiden tuonti vähenee, saatavuus Suomen puolella heikkenee ja hinta nousee. Nuuskan tuonti loppuu kokonaan, kun Venäjän duuman nuuskan myynnin kieltävä laki toteutuu käytännössä. Nämä ovat niitä myönteisiä seurauksia, mutta epävarmuustekijöitäkin on.

Kun tupakan tuonnin vuoksi viipymä rajan toisella puolella pitenee, voi se johtaa samalla alkoholin tuonnin lisääntymiseen. Toiseksi laiton tuonti saattaa lisääntyä. Erityisesti tämä liittynee ammattimaiseen salakuljetukseen. Toki yksityisyritteliäisyyttäkin voi esiintyä nykyistä enemmän. Kaupankäynti (= tuonti) voi osittain suuntautua muille rajoille itärajan sijaan.

Kaiken kaikkiaan näen uuden tupakkalain terveysnäkökulmasta myönteisenä erityisesti nuorten kannalta. Sen voimaantuloon mahdollisesti liittyvien ongelmien ilmeneminen riippuu osin rajanviranomaisten ja poliisin toiminnasta sekä mahdollisuuksista puuttua laittomuuksiin.

Mahdottomana en näe sitäkään, että lakimuutoksella saadaan aikaan myös asennemuutos tupakkatuotteisiin liittyen – välitys ja myynti mukaan lukien. Epärealistista optimismiako? En usko. Uskon muutokseen!

Savuton Suomi -päivän päätapahtuma järjestetään tiistaina 31.5. Joensuussa. Tarkemmat tiedot 13.5. alkaen osoitteesta www.savutonsuomi.fi

Aiheesta lisää myös Päihdepäivillä tiistaina 10.5. klo 14.30 alkaen seminaarissa Itä-Suomi: Rajalla on muutakin kuin rautaa

Vesa Korpelainen

Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen toiminnanjohtaja Vesa Korpelainen uskoo terveyden edistämiseen ja ihmiseen. Kansanterveyden keskus liittyi Savuton Suomi 2030 -verkoston jäseneksi tänä keväänä.