fbpx

Juhlista jaloin

On vappuaatto. Äiti on keittiössä, paistaa munkkeja ja hyräilee. Lapset ovat ripustaneet sinne tänne serpentiinejä, sitä on ovenkahvoissa, pöydillä ja kukkaruukuissakin.

– Äiti, puhalla nämä ilmapallot. Mä en saa, vanhempi, ehkä viisivuotias, pyytää.

Ovi kolahtaa, raskaat askeleet lähestyvät keittiötä, hieman haparoiden. Äidin puhallus sammuu kuin veitsellä leikaten, lapset jäykistyvät sijoilleen.

Isä nojaa kädellä oviaukkoon. Toisessa kädessä roikkuu viskipullo.

– Se on vappu nyt! isä huutaa.

Lopun voit kirjoittaa itse. Se on helppoa – aika monella meistä on omassa tai lähipiirissä kokemusta siitä, miten alkoholilla voi tehokkaasti pilata monta juhlaa, lopulta myös monta arkea.

Tarina on samalla kurkistus lukujen taakse. Muun muassa näiden lukujen taakse:

  • 12 miljoonaa ihmistä EU:n alueella ovat riippuvaisia alkoholista.
  • Vuonna 2013 alkoholinkäyttöön liittyviä kuolemia oli Suomessa yli 2500.
  • Humalahakuinen juomistapa – ei siis vain alkoholismi – kaksinkertaistaa työkyvyttömyysriskin.
  • Alkoholi aiheuttaa vuosittain arviolta kaksi miljoonaa sairauspoissaolopäivää.

Ja niin edelleen. Tärkeitä faktoja, mutta samalla asioita, jotka on helppo ohittaa.

Mainosten mukaan vappu on piknikien ja yhdessäolon aikaa. Perhehelvetiksi äityvä juhlinta on vain jäävuoren huippu, eikö niin?

Silti TNS-Gallupin tekemän kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista on kokenut lähipiirissään, työyhteisössään tai asuinalueellaan alkoholiin liittyviä haittoja. Lähes joka toinen on törmännyt lähipiirissään alaikäisten päihteidenkäyttöön ja alkoholista aiheutuviin sairauksiin.

Enemmistö suomalaisista on kokenut lähipiirissään, työyhteisössään tai asuinalueellaan alkoholiin liittyviä haittoja.

Alkoholiteollisuuden kampanjoista huolimatta lähes 70 prosenttia suomalaisista arvioi, että alkoholipolitiikan painopisteenä tulee olla päihdehaittojen vähentäminen – ei esimerkiksi alkoholialojen toimintaedellytysten varmistaminen.

Somessa irvaillaan viskigatelle ja poliitikot keräilevät ääniä peräänkuuluttamalla tolkkua holhoukseen. EHYT ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi huomauttaa kolumnissaan, että alkoholipolitiikan tavoite ei ole holhous tai yksilönvapauksien riisto.

”Alkoholipolitiikassa tulee ilman suuria tunteita tunnistaa alkoholin taloudelliset, sosiaaliset ja inhimilliset haitat, ja miettiä, minkä verran yhteiskunta on niistä valmis kantamaan vastuuta – ja maksamaan”, Matturi kirjoittaa.

Kyse on lopulta aika yksinkertaisista asioista: turvallisesta lapsuudesta ja nuoruudesta, toimivasta työelämästä ja terveyspalveluista, hyvästä arjesta. Ja juhlista, joissa kaikilla on hauskaa.

Kuvat: Freeimages ja Kuvamuisto

Susanna Kaaja